Ethem Feyzi Gözaydın - Этхем Фейзи Гозайдын

25 Ağustos 2012 Cumartesi0 yorum

Gözleve Müslüman Cemiyet-i Hayriyesi ise Gözleve Rüşdiyesi'nin tesis ve idaresi için İstanbul'daki Yüksek Ticaret Mektebi'nin mezunlarından Ethem Feyzi (Gözaydın)yi getirdi. Ethem Feyzi yaklaşık otuz sene kadar bir süre kuzey Türkleri arasında muallimlik hizmetinde bulunmuş, Türk kültürü için hizmet etmiştir8
8 Cafer Seydahmet Kırımer, “Önsöz”, Kırım Türklerinin Yerleşme ve Göçmeleri, (Yaz. Ethem Feyzi Gözaydın) İstanbul, 1948, s.3-4.


Silistreli olan Ethem Feyzi, Ömer Sami ve Yusuf Ziya'nın tavsiyeleri ve tavassutuyla bulunmuştu. Arbatlı, s. 23; Cafer Seydahmet Kırımer, "Önsöz", Ethem Feyzi Gözaydın, Kırım. Kırım Türklerinin Yerleşme ve Göçmeleri (İstanbul, 1948), s. 3'de. Ethem Feyzi'nin Kırım Tatar asıllı olduğuna dair bir bilgiye sahip değilsek de, böyle olması da mümkündür. Zira, onun doğduğu köy olan Silistre'ye bağlı Topçuköy o dönemde çoğunlukla Kırım Tatar muhacirleri (ki bunlar arasında Ömer Sami'nin ve Yusuf Ziya'nın aileleri de vardı) ve daha az sayıda Osmanlı Türkleriyle meskûndu.
http://e-magaza.ttk.org.tr/switch.php?file=ProductInfo&cat_id=82&product_id=3171
Share this article :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Bulğaristan Qırımtatar Diasporası - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger