Bulgaristan'daki Kırım Tatarları Rusya'yı protesto etti

22 Mayıs 2016 Pazar0 yorum

Bulgaristan'daki Kırım Tatar diasporası büyük sürgününün 72. yıldönümünde Rusya Federasyonu Rusçuk Başkonsolosluğu önünde Moskova'yı protesto etti.




Bulgaristan'ın Vetovo kentinde merkezi bulunan Asabay Kırım Tatar Derneği üyeleri 18 Mayıs 1944 Kırım sürgününün 72. yıldönümünde Rusçuk'taki Rusya Federasyonu Başkonsolosluğu önünde toplandı.



Kırım Tatarları, topyeküm sürgün nedeniyle ölen 100 binden fazla kişiyi anarak halen Rus işgali altında faaliyetleri yasaklanan Kırım Tatar Milli Meclisine destek verdi.








“Meclis, Kırım Tatarlarının temsil organıdır”, “1944 - Kırım Tatarlarının ve Bulgarların sürgünü insanlığa karşı işlenen suçtur”, “Kırım Tatar Sürgünü = Soykırım”, “Kırım’ın işgali Avrupa'nın güvenliğine tehdittir”, “Mustafa Cemiloğlu - halkın lideri ve insan hakları savunucusudur”, “Ukrayna’nın birliği ve bütünlüğü için” pankartları taşıyan Asabay üyeleri 1944'te Kırım'dan sürgün edilen Bulgarları da Bulgar kamuoyuna hatırlatarak işlenen suçun soykırım olduğunu kaydetti.

"Ey Güzel Kırım" şarkısının çalındığı eylemde Kırım Tatarları "Putin Kırım’dan defol. Kırım bizimdir.", "Putin ve Stalin: İkiz kardeşlerdir" , "Kırım, Tatarlar, Vatan, Meclis", "Kırım ve Tatarlar - Vatan ya da Ölüm", "İşgalciler Kırım’ı terk edin", "Kırım, Tatarlar, Meclis, Cemiloğlu" sloganlarını attılar. Asabay Derneği adına Hoşgün Nasuf Kırım Tatarlarının tarihi Vatanından sürgün edilmesin 72'inci yıldönümüne ilişkin bildiriyi okuduktan sonra bildirinin bir kopyası başkonsolosluğa bırakıldı. Eylemciler olaysız şekilde dağıldılar.


Kırım Tatarlarının tarihi Vatanından sürgün edilmesin 72'inci yıldönümüne ilişkin
BİLDİRİ

Kırım Tatarları için 18 Mayıs trajik bir tarihtir. Bu tarihte Kırım Tatarları dünyanın neresinde yaşıyor olurlarsa olsunlar bugünü protesto mitingleriyle ve yas tutarak anarlar. Bu tarihte 1944 yılında Sovyet hükümetinin emri ile Vatanları Kırım yarımadasından yeni doğan çocuklar ve güçsüz yaşlı insanlar dahil olmak üzere istisnasız tüm Kırım Tatarları sürgün edilmişlerdir.

Sürgün edilenler yük vagonlarına kapatılarak Sibirya ve Orta Asya Sovyet Cumhuritlerinin bozkır veya çöl bölgelerindeki toplama kamplarına (spetsposeleniya) gönderilmişlerdir. Haftalarca ölüm vagonlarında kapalı kalan sürgünler arasında ölümler başlıyor, yolun sonunda hayatta kalanların çoğu ise toplama kamplarda açlık, hastalıklar, fiziki ve manevi şiddete maruz kalma ve diğer sebeplerden dolayı ölüyorlar. Bu korkunç kampanya esnasında hayatını kaybeden Kırım Tatarlarının oranı yüzde 46'yı buluyor. Kırım Tatar sürgünü soykırımdır.

Geçen yüzyılın 70'li yıllarında Stalin cehenneminde hayatta kalabilen Kırım Tatarları tarihi Vatanları – Kırım’a dönüş mücadelesini başlatıyorlar. Fakat Vatan’a gelip yerleşip toparlanma imkanına henüz ulaşamamışken başlarına yeni bir felaket geliyor – Rusya Federasyonu Ukrayna’ya haince saldırıyor ve Kırım’ı işgal ediyor.

İşgalciler Kırım Tatarlara yerli halk oldukları için onların tüm yasal haklarını iade etmek vaadinde bulunuyorlar. Bugüne dek hiç bir vadettiklerini yerine getirmemişlerdir. İşgalin ilk gününde bu güne kadar geçen süre içinde onlarca Kırım Tatarı öldürülmüş, yüzlercesi ise şiddet ve işkence görmüşlerdir. İşgalciler tarafından uygulanan devlet terörü nedeniyle 17 bin Kırım Tatarı vatanlarını terk etmek zorunda kalmışlardır. Kırım’da işgalciler tarafından Kırım Tatarlarına devamlı uygulanan korkutma eylemleri, evlerine baskınlar, tutuklamalar halkımızın insan haklarını savunma iradesini kıramayacaklardır.

İşgalcilerin bilmeleri gereken bir gerçek var:
Kırım Tatarlarının tek bir Vatanı var o da KIRIM'dır.

Bugün biz, Bulgaristan’da yaşayan Kırım Tatarları olarak Stalin ve Putin terörüne çok sayıda kurban olan soydaşlarımızın aziz hatırası önünde saygı ile eğiliyoruz.

Kremlin ve Kırım işgal yönetimi tarafın sistematik olarak uyguladığı insan hakları ihlalleri şiddetle protesto ediyoruz.

Ukrayna’nın birliği ve bütünlüğü için,
Yaşasın Kırım Tatar halkın meşru temsilcisi Kırım Tatar Milli Meclisi!






Share this article :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Bulğaristan Qırımtatar Diasporası - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger