Osman Cudi - Осман Джуди

30 Ağustos 2012 Perşembe0 yorum


Tearrüf-ü Müslîmîn
Kırım Tatar talebelerinden biri olan Yakup Kemal (İstanbul Darülfünunu İlahiyat Fakültesi'ni bitirdikten sonra Beyrut Amerikan Koleji'nde okumuştur) Sibirya'nın Troitsk şehrinden gelen Tatar talebesi Ahmed Taceddin ile birlikte 1910-1911 yılları arasında İstanbul'da haftalık Tearrüf-ü Müslîmîn dergisini çıkarmaktaydı. Derginin mesul müdürü ise bir Kırım Tatar muhacir ailesinin çocuğu ve Akmescit rüşdiyesinin eski müdürü (Bulgaristan Kırım Tatarı)Ömer Sami [Arbatlı] 'nin kardeşi olan Osman Cudî idi. Tearrüf-ü Müslîmîn'in muhtevası büyük ölçüde Rusya'daki Müslüman Türklerin hayatına ve problemlerine hasredilmişti.
Tearif-i Müslimin.
9
İstanbul: Necm-i İstikbal Matbaası; Karagöz Matbaasi, 1910. Sahipleri: Ahmed Taceddin, Yakup Kemâl; Müdür-i Mesul: Osman Cûdi. Nos. 1-32 (2 Nisan-19 Kanunisani 1326 [1910].

Tearrüf-ü Müslîmîn'in yayını Ocak 1911'de sona erdi. İki yıl sonra Osman Cûdî İstanbul'da on beş günde bir yayınlanan İslâm Dünyası dergisini çıkarmaya başladı. Muhteva ve şekil itibarıyla Tearrüf-ü Müslîmîn'e benzeyen bu yeni dergi dünya Müslümanlarının ve bilhassa Rusya İmparatorluğu'nda yaşayan Müslümanların kültürel ve siyasî hayatları hakkında yazılara hasredilmişti. Js7ânı Dünyası 1914'e kadar yayınını sürdürdü (toplam 29 sayı neşredildi).

http://vatankirim.net/yazi.asp?YaziNo=27
Share this article :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Bulğaristan Qırımtatar Diasporası - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger