KTMHT’NİN BULGARİSTAN KOMÜNİST PARTİSİ GENEL SEKRETERİ TODOR JİVKOV’A PROTESTO MEKTUBU (*)

2 Eylül 2012 Pazar1yorum


Share this article :

+ yorum + 1 yorum

2 Eylül 2012 16:04

KTMHT’NİN BULGARİSTAN KOMÜNİST PARTİSİ GENEL SEKRETERİ TODOR JİVKOV’A PROTESTO MEKTUBU (*)

Türkçeye Çeviren: Mehmet SERDAR

Sovyetler Birliği’nde yaşayan Kırım Tatarları, Ocak 1984’den beri, Bulgaristan’daki Müslümanlara, iki milyon aşkın Türk ve Kırım Tatarına karşı cebri asimilasyon kampanyasının yürütülmekte olduğunu öğrenmiş bulunmaktadır.
Bu insanların ana dillerinde yayın yapmaları yasaklanmış, camileri ile mezarlıkları kapatılmış ve kısmen tahrip edilmiş, asırlara dayanan dini gelenekleri ve ayinleri yasak edilmiştir. Soyadlarını ve milli hüviyetlerini değiştirmeyi reddeden binlerce Türk ve Kırım Tatarı Bulgarlaştırma politikasının kurbanı olmuştur. Sofya Üniversitesi profesörlerinden İbrahim Tatarlı, Rıza Mollov, Selim Bilâlov, Ali Tampacıyev ve diğerleri Bulgar gizli polisince öldürülmüş, gazeteciler, yazarlar, şairler, hekimler, mühendisler, öğretmenler ve binlerce diğer münevverler ile bu milletlere mensup emekçiler sadece dillerini, ananelerini, kültürlerine ve öz milliyetlerini muhafaza etmek istedikleri için takibata, baskıya ve şiddete meruz bırakılmışlar ve bırakılmaktadırlar.
1961 – 1974 senelerinde Müslüman Çingeneler ile Müslüman Pomaklar zorla Bulgarlaştırılmaya tabi tutulmuşlardır.
Memleketinizde Müslüman halka karşı yürüttüğünüz politika sadece tarafınızdan takip edilen Marksizm – Leninizm ve Sosyalizmin en basit insani prensiplerine aykırı olmakla kalmayıp, aynı zamanda en basit insan haklarını da çiğnemekte ve Bulgaristan adına bizzat tarafınızdan imzalanan Helsinki Antlaşması Nihai Senedi’ne de aykırıdır. Kendi tarihinde hiçbir zaman diğer halkları köleleştirmemiş Bulgaristan’da bugün insanlık dışı ve Orta Çağ metotlarıyla milli azınlıkların zorla asimilasyonu, Bulgar halkının gurur ve namusuna leke düşürmektedir.
Bugün biz, Türklere, Kırım Türklerine, Müslüman Çingene ve Pomaklara karşı yapılan zulümden dolayı büyük öfke duyuyor ve çağ ve insanlık dışı bu duruma son verilmesini talep ediyoruz.
Başka milletlere zulmeden bir millet hür olamaz.
Kırım Tatar Teşebbüs Grupları
5. Bütün Birlik Toplantısı İştirakçileri
(*) Rusça’dan Türkçe’ye tercüme ettiğimiz bu mektup, Kırım Tatar Millî Hareketi’nin 5. Bütün Birlik Genel Kongresinde Todor Jivkov’a gönderilmesi kabul edilmiş olup ilk defa Emel’de neşredilmektedir (EMEL).

Emel
SAYI : 172 Mayis-Haziran / 1989 KTMHT'nin Bulgaristan Komünist Partisi Genel Sekreteri Todor Jivkov'a Protesto Mektubu ,Türk Çev. : Mehmet SERDAR

Yorum Gönder
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Bulğaristan Qırımtatar Diasporası - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger